Η Πάρος επιβεβαιώνει συνεχώς τη φήμη της! Πανέμορφη, ξεχωριστή, διαφορετική! Το νησί των Κυκλάδων που μεταμορφώνεται και αναδεικνύει τα κάλλη του όλες τις εποχές του χρόνου!
Οι φυσικές oμορφιές του τόπου, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών, η περίφημη εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και τα ιστορικά αξιοθέατα όπως ο ναός του Δήλιου δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για αλησμόνητες διακοπές. Επισκεφθείτε τις μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και απολαύστε τις ειδυλλιακές παραλίες με τα καταγάλανα νερά και τις απέραντες αμμουδιές που προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Νιώστε τη γοητεία της παράδοσης περιδιαβαίνοντας τα γραφικά καλντερίμια των χωριών του νησιού. Λεύκες, Μάρπησσα, Αλυκή, Αμπελάς, Δρυός, Πίσω Λιβάδι, Πούντα είναι από τους πιο δημοφιλείς οικισμούς που σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε. Το ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο σας παρέχει τη δυνατότητα να γυρίσετε το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη, οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο κι αν διαθέτετε. Η Πάρος σας προσκαλεί να την ανακαλύψετε!
Ιστορία
Η Πάρος οφείλει την ονομασία της στον αρχηγό των Αρκάδων, Πάρο. Από την γόνιμη συνύπαρξη των Αρκάδων με τους Ίωνες που θα μετοικίσουν στο νησί λίγο αργότερα, η Πάρος θα εξελιχθεί σταδιακά σε μεγάλη ναυτική δύναμη χάριν στην εμπορία του παριανού μαρμάρου, μοναδικού για τη διαύγειά του. Στην Πάρο θα αναπτυχθεί και ο Μινωικός πολιτισμός. Άλλωστε ιδρυτής της αρχαίας πόλης της Πάρου φαίνεται ότι ήταν ο κρητικής καταγωγής Αλκαίος. Προς τιμήν του βασιλιά του Μινωικού κράτους, η αρχαία πόλη ονομαζόταν Μίνωα, ήταν μάλιστα κτισμένη στην ίδια θέση που βρίσκεται και η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού. Η πόλη αυτή αποτέλεσε κι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Μινωικού πολιτισμού.
Το ιστορικό τοπίο γίνεται πιο σαφές από την εποχή του χαλκού καθώς αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως οικισμούς αυτής της εποχής. Γλυφά, Δρυός, Κάμπος, Κουκουναριές, Πλαστήρας, Φάραγκας, εκεί διασώζονται ίχνη κυκλαδικών οικισμών με προεξάρχοντα αυτόν που βρίσκεται στο Λόφο του Κάστρου της Παροικιάς. Με την εμφάνιση των Μυκηναίων στο προσκήνιο, η Πάρος θα αποτελέσει αξιόλογο κέντρο και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Μυκηναϊκά λείψανα έχουν εντοπιστεί στις Κουκουναριές και στο λόφο του Κάστρου της Παροικιάς.
Στα κλασικά χρόνια η Πάρος συμμαχεί με τους Πέρσες, η ήττα τους όμως στη ναυμαχία της Σαλαμίνας θα αναγκάσει τους Πέρσες σε υποχώρηση, με τον Θεμιστοκλή να υποχρεώνει τους κατοίκους της Πάρου να προσχωρήσουν στην Αθηναϊκή Ηγεμονία. Από το 338 π.Χ. και έκτοτε, καθώς πλέον η Πάρος είχε χάσει την αίγλη και την ακμή της, υπέκυψε, με χρονολογική σειρά, στους Μακεδόνες, στους Πτολεμαίους, στο Μιθριδάτη και τους Ρωμαίους.
Η ανάπτυξη του νησιού ανακόπτεται κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, περίοδο κατά την οποία η Πάρος χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας. Στη Βυζαντινή εποχή ο χριστιανισμός θα έρθει στο νησί μαζί με τον εντυπωσιακό ναό της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής ο οποίος ανοικοδομήθηκε με εντολή του ιδίου του Μέγα Κωνσταντίνου, πρώτου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ως εκπλήρωση του τάματος της μητέρας του Ελένης στην Παναγία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διασωζόμενα βυζαντινά μνημεία σε όλη την Ελλάδα. Στην εκπνοή αυτής της περιόδου ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα θα κυριέψει το νησί, σκοτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το έδαφος είναι πλέον έτοιμο για την υποδοχή ενός νέου κατακτητή, των Τούρκων (1560 μ.Χ).
Με την έναρξη της επανάστασης του 1821, η Πάρος δε διέθεσε κανένα πλοίο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, διαδραμάτισε ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην υποδοχή πολλών προσφύγων και έλαβε μέρος στον ένοπλο αγώνα κατά των Τούρκων. Το 1830 η Πάρος όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος.
Στα νεώτερα χρόνια το νησί δοκιμάζεται σκληρά από τους Γερμανούς και πολλοί κάτοικοί του μεταναστεύουν με αποτέλεσμα την ερήμωση του μεγαλύτερου τμήματος των εδαφών της. Η Πάρος θα ξεκινήσει και πάλι να κατοικείται μετά το 1960 για να αναδειχθεί σήμερα σε έναν από τους πλέον δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
Αξιοθέατα
Λόφος του Κάστρου: Κάστρο του 13ου αιώνα το οποίο χτίστηκε από τον Ενετό δούκα της Νάξου πάνω στα απομεινάρια αρχαίων ναών και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Μια βόλτα στο Κάστρο δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει μια σειρά από μικρά εκκλησάκια, πολλά από τα οποία είναι ενσωματωμένα στα τείχη, όπως ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο.
Δήλιο: Βόρεια της Παροικιάς και απέναντι από τη Δήλο, χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα ως λατρευτικό κέντρο προς τιμή του θεού Απόλλωνα του Δήλιου. Στον χώρο αυτό υπάρχει ένας βωμός και ένας ναός αφιερωμένος στην αδελφή του Απόλλωνα, την Αρτέμιδα.
Λατομεία: Ανατολικά του γραφικού οικισμού Μαράθι, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου. Από εδώ εξορυσσόταν το περιζήτητο παριανό μάρμαρο ή αλλιώς «λυχνίτης» από το οποίο κατασκευάστηκαν μερικά από τα πλέον ξακουστά αριστουργήματα της αρχαιότητας όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη της Πάρου, η Νίκη της Σαμοθράκης κ.ά.
Σήμερα, κατά την επίσκεψή σας μπορείτε να δείτε κάποιες από τις αρχαίες στοές και τους διαδρόμους των λατομείων καθώς και επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών.
Παναγία Εκατονταπυλιανή: Είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Αυτός ο μεγαλοπρεπής ναός που φέρεται να οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο η εκκλησία έχει 100 πόρτες όπως και ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Μια επίσκεψη στους χώρους του ναού και στο Βυζαντινό Μουσείο που λειτουργεί πλησίον κρίνετε απαραίτητη.
Κοιλάδα με τις Πεταλούδες: Βρίσκεται στο δρόμο προς την Αλυκή και πρόκειται για έναν αξιοθαύμαστο βιότοπο σε μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους. Στην καταπράσινη κοιλάδα βρίσκουν καταφύγιο πολυάριθμα είδη πολύχρωμων πεταλούδων τα οποία σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά και τη πυκνή βλάστηση δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο.
Παραλίες
Η εξαιρετικές παραλίες της Πάρου πραγματικά ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα. Κοσμικές, οργανωμένες και πολύβουες για όσους αποζητούν έντονες εμπειρίες ή ήσυχες και μοναχικές για αυτούς που προτιμούν την ηρεμία και τη χαλάρωση, όποια κι αν είναι η επιλογή σας ένα είναι σίγουρο: η καθαρότητα των νερών και των αμμουδιών με τα εκπληκτικά τοπία που τις πλαισιώνουν θα σας εντυπωσιάσουν.
Αλυκή: Από τις πλέον δημοφιλείς και μεγαλύτερες σε έκταση παραλίες του νησιού, καλυμμένη με ξανθιά άμμο. Οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν συχνά στην περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες την καθιστούν ιδανική για surfing. Αν είστε λάτρης της κατάδυσης, ο βυθός της Αλυκής που φιλοξενεί τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού θα σας ενθουσιάσει. Παραλία Λιβάδια: Δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία με μεγάλη αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά, ανεπτυγμένη τουριστικά και ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.
Παραλία του Κριού: Μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Καλά οργανωμένη και με πρόσβαση είτε οδικός είτε με καραβάκι από το λιμάνι της Παροικιάς.
Καμίνια: Μεγάλη αμμουδιά που αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μαρτσέλο και βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κόλπου της Παροικιάς.
Αγία Ειρήνη: Προστατευμένη πανέμορφη αμμουδιά νότια της Παροικιάς με γαλάζια διάφανα νερά και φοινικόδεντρα που της προσδίδουν ένα εξωτικό χρώμα.
Πούντα: Η αγαπημένη παραλία του νεανικού πληθυσμού, πολύβουη και οργανωμένη, με υποδομές για όλα τα θαλάσσια σπορ. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και η τεράστια αμμουδιά της ονειρεμένη.
Κολυμπήθρες: Ίσως η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Οργανωμένη και με καθαρά διάφανα νερά, πήρε το όνομα της από την ιδιαίτερη μορφολογία του τοπίου καθώς είναι περιτριγυρισμένη από βράχια και σχηματίζει μια φυσική κολυμπήθρα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα γρανιτένια βράχια τα οποία σμιλεμένα από τα κύματα σχηματίζουν πρωτότυπα σχέδια που προσομοιάζουν με φυσικά γλυπτά.
Σάντα Μαρία: Εκτεταμένη χρυσαφένια αμμουδιά με διάφανα νερά, ιδανική για όσους αποζητούν ησυχία και τη χαλάρωση. Αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στις κοσμικές πλαζ της Πάρου, είναι άρτια οργανωμένη και φιλόξενη για τους φίλους του windsurfing.
Πίσω Λιβάδι: Πεντακάθαρη ήσυχη χρυσαφένια αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά από αρμυρίκια. Ιδανική για τους επισκέπτες που αναζητούν την ηρεμία σε ένα γαλήνιο και ειδυλλιακό περιβάλλον.
Λογαράς: Κοσμική πανέμορφη παραλία με μεγάλη αμμουδιά και διάφανα νερά που προσκαλούν τον επισκέπτη για κολύμπι. Καλά οργανωμένη και με όλα τα θαλάσσια σπορ σε πλήρη δράση.
Χρυσή Ακτή: Μια από τις ομορφότερες πλαζ του νησιού με κύριο χαρακτηριστικό της, όπως δηλώνει και η ονομασία της, τη χρυσαφένια άμμο και τα πεντακάθαρα νερά της. Αναγνωρισμένη διεθνώς ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου για όλα τα θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα για το wind-surf.
Παραλία του Δρυού: Ιδανική για όσους επιθυμούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Το χαρακτηριστικό της ψιλό βότσαλο και τα σκούρα μπλε νερά την καθιστούν μοναδική σε ομορφιά. Εντύπωση προκαλούν οι λαξεμένοι βράχοι, στους οποίους κατά την τοπική παράδοση οι αρχαίοι θαλασσοπόροι έδεναν τα καράβια τους.
Οικισμοί
Παροικιά, η πρωτεύουσα του νησιού, το όνομά της οποίας προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου. Η Παροικιά είναι μια πανέμορφη πόλη όπου το μοντέρνο και το παραδοσιακό συναντώνται σε πλήρη αρμονία. Μια βόλτα στα παραδοσιακά της σοκάκια με τα υπέροχα αρχοντικά, τα γεφυράκια, τις κρήνες και τις μικρές εκκλησιές διαμορφώνουν ένα μωσαϊκό ευχάριστων εκπλήξεων για τον επισκέπτη.
Το παραδοσιακό ψαροχώρι της Νάουσας, με ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια της Πάρου πλημμυρισμένο με ψαροκάικα μαγεύει κάθε επισκέπτη. Το εσωτερικό της Νάουσας μονοπωλείται από στενά δρομάκια με ασπρισμένα σπίτια, ενώ λίγο πιο έξω από τον οικισμό εκτείνονται υπέροχες παραλίες. Η Νάουσα παρουσιάζει αξιόλογα μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως αρχαίους οικισμούς , το πρώτο κυκλαδίτικο νεκροταφείο και το βενετσιάνικο κάστρο – οχυρό στη βόρεια πλευρά του λιμανιού.
Το ορεινό χωριό Λεύκες που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 250 μέτρων. Απολαύστε έναν ήρεμο περίπατο μιας και η διέλευση τροχοφόρων εντός του χωριού απαγορεύεται.
Το χωριό Κώστος (από τη λατινική λέξη custodia = σκοπιά)το οποίο και χτίστηκε επί Ενετοκρατίας σε περίοπτη θέση μας μεταφέρει σε άλλες εποχές. Αξίζει να επισκεφθείτε τις δύο πανέμορφες εκκλησίες του χωριού, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Αγία Μαρίνα.
Το χωριό Πρόδρομος φημίζεται για τη γραφικότητά του. Αξίζει να διαβείτε το βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Αυτό το χιλίων ετών μονοπάτι με τις μαρμάρινες πλάκες θα σας οδηγήσει μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες στο κέντρο του χωριού.
Το μικρό αγροτικό χωριό Μάρμαρα επιβεβαιώνει την ονομασία του από τα διάσπαρτα κομμάτια μαρμάρου που συναντά ο επισκέπτης στο διάβα του. Επίσης εδώ δεσπόζουν όμορφες εκκλησίες όπως ο ναός του Ταξιάρχη και της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Το Πίσω Λιβάδι είναι ένα γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες. Ανάψτε ένα κερί στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Θαλασσίτη με τις παλαιές τοιχογραφίες. Το γραφικό χωριό του Δρυού συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το υγρό στοιχείο. Αξίζει να επισκεφθείτε τους αρχαίους νεώσοικους καθώς και το σπήλαιο των δαιμόνων με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Το χωριό Μάρπησσα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του και του τρόπου ζωής των κατοίκων, οι οποίοι διατηρούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους. Η Μάρπησσα κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν μικρό λόφο, με τα περισσότερα σπίτια του χωριού να χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα και με τους γραφικούς ανεμόμυλους να συμπληρώνουν το τοπίο, ξεχωρίζει και αποτελεί απαραίτητο προορισμό για κάθε επισκέπτη της Πάρου. Αναζητήστε επίσης τις βυζαντινές εκκλησίες του χωριού με τους ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Ευαγγελίστριας να ξεχωρίζουν. Στην Μάρπησσα υψώνεται ο λόφος του Κέφαλου, όπου τα ερείπια του ενετικού κάστρου του 15ου αιώνα και η φανταστική θέα θα σας συναρπάσουν.